Ryan en Hanneke in de Grote Stad

Keurig volgens jetlag was ik om 2:00 wakker. En dat is ook niet gek, want ik lag al rond 21:00 op bed en was in slaap gevallen. Ik dacht: nou lekker dan. Maar voordat ik mijn volgende zin kon denken sliep ik alweer. Tot 8:45! Ongekend.

Het is ook gewoon vakantie, het is ook eigenlijk te gek voor woorden om vroeg op te staan. Of we nu in New York zijn of niet. Dus ik ging langzaamaan eens aan het blog beginnen rond 9:00 uur, want daar had ik woensdagavond echt de kracht niet meer voor. Ondertussen bestelde Ryan de Citypass die ons toegang geeft tot een aantal attracties hier in de stad. Even uitprinten en wegwezen.

img_1751

Rond 10:30 zijn we de straat overgestoken om te ontbijten bij Applebee’s. We pasten de plannen aan. Het plan was om lower Manhattan te gaan ontdekken. Maar aangezien het zo laat is, vinden we dat een minder goed idee. We besluiten te gaan wandelen richting Empire State Building.

img_1759

img_1755

img_1756

Onderweg komen we langs M&M’s World en langs veel opmerkelijke figuren. Ik bedoel, we weten wel dat onze lieve heer vreemde kostgangers heeft, maar op Times Square vind je toch een bijzonder hoge concentratie.

img_1766

img_1760Over concentratie gesproken. Ook de NYPD is echt op elke straathoek te vinden. De ene agent is nog zwaarder bewapend dan de ander. Wat dat betreft lijkt het wel bezet gebied. Aan de ene kant wel een veilig gevoel. Maar als ik naar sommige agenten kijk, vraag ik me echt af of we daar de oorlog mee zouden gaan winnen. Anyway, ze zijn aanwezig hier in de stad. En niet zo zuinig ook.

 

We wandelen rustig door richting 5th Avenue, waar the Empire State Building staat. Eenmaal binnen kunnen we er niet omheen. Dit had zo in de Hollywood Studio’s kunnen staan. Het Art Deco design, de enorme rij, de preshow over hoe ze energie besparen in het gebouw. En dan: de piccolo’s in de bordeaux rode pakjes die je de Twilight Zone in dirigeren.

dsc_1926

Het duurde zeker een uur voordat we in de lift naar boven stonden. De lift naar de 85ste etage. Brrrr. Maar het was het waard, wat een uitzicht! We kijken onze ogen uit en bekijken de stad van alle kanten. Urban Jungle, 100%. We zijn zwaar onder de indruk.

img_1785

img_1789

dsc_1939

dsc_1937

dsc_1942
We nemen de lift terug naar beneden. Natuurlijk is de uitgang door de souvenirwinkel. Via een colaatje bij Panera Bread lopen we een stuk 5th Avenue af, om weer af te slaan richting Macy’s, om een nieuwe gouden greep te vinden. Ik kan niet zeggen dat ze er niets hebben. Maar ik ben gewoon NIET geslaagd. NIET!! Hoe kan dat nou?? Dat kan gewoon echt niet. Dat moet echt beter de komende dagen….

img_1797

We wandelen door naar 7th Street, gewoon om sfeer te proeven. We delen een sandwich van een lokale deli en begeven ons rustig naar Grand Central Terminal. Dat had ongetwijfeld efficienter gekund. Maarja, Ryan en Hanneke in de Grote Stad, laten we maar zeggen.

img_1805

Onderweg houden we even halt bij Bryant Park. Een postzegel gras tussen de wolkenkrabbers, met een paar kioskjes en heel veel bistrostoeltjes. Hier zitten mensen nog net niet bovenop elkaar boeken te lezen, te werken, koffie te drinken. Een prachtig gezicht. De sfeer is ongedwongen en een soort van relaxed. Maar het is hier overal zo’n herrie en zo druk! Hoe kun je hier nu echt ontspannen? We besluiten het te proberen. Dus we nemen plaats op een van de bistrostoeltje. Ze zijn een beetje gammel, maar het lukt. Als we stil blijven zitten.
Kom op, ontspan.
Ont-span.
ONTSPAN!!
Kom we gaan.

img_1806

dsc_1966

dsc_1963

dsc_1961

We vervolgen onze weg naar het station. Wat een hal! We kijken onze ogen uit. We kijken wat rond, bezoeken de Apple Store die hierbinnen zit en duiken in de foodcourt beneden. Arnhem Centraal eat your heart out! Wat een keuze! Wij hebben niet echt honger, maar hebben het wel warm! Het is zo’n 29 graden buiten, dus vinden we dat we een shake van Shake Shack hebben verdiend. Heerlijk.

dsc_1970

dsc_1975

We gaan aan de achterkant van het station naar buiten, wandelen vervolgens langzaamaan terug naar huis. Althans, dat was de bedoeling. We vonden East 50th Street. Ons hotel ligt aan West 50th Street, in het verlengde dus. We wandelen langs het bekende Waldorf Astoria hotel. Nu de residentie van menig wereldleider, te zien aan de VN vlag die aan de gevel wappert. Aan het einde van de straat (helemaal aan de oostkant) staat het hoofdkwartier van de VN, waar op dit moment een top plaatsvindt. Daar moeten we dus niet naartoe. Het aantal geblindeerde dikke auto’s met politiebegeleiding is niet van de lucht! De straten om het Waldorf heen zijn afgezet door de politie en de secret service. Dat zei de NYPD op een vraag van een andere toerist. Zo secret is die service dan ook weer niet!

 

Op een gegeven moment vraag ik: “Ryan, lopen we wel de goede kant op?” Ryan pakt zijn telefoon erbij en concludeert: nee, we lopen richting VN. Hmpf. We keren om en lopen het hele stuk weer terug en verder. Maar iets in me zegt dat dit ook niet goed gaat. Dus ik vraag nog een keer: “Gaan we echt wel goed? Volgens mij klopt het niet.”
We kijken op de kaart, op google maps en komen er niet uit. Gaan we nu west of oost?
We waren in de war. Jemig man! Gelukkig heeft de iPhone een kompas. Conclusie: we lopen 180 graden verkeerd en eerder liepen we gewoon goed. Zucht. Ik zeg – lichtelijk geërgerd –  tegen Ryan: “Ik weet nu al hoe het blog van vandaag gaat heten. Ryan en Hanneke in de Grote Stad. Sjonge jonge.”

img_1822

Dus we liepen weer langs de Waldorf Astoria. We zagen de wagens van Libanese diplomaten en de minister van de Chileense buitenlandse zaken. Er werd een aantal mensen in geblindeerde auto’s onder politiebegeleiding weg geëscorteerd. Overal politie en ook militairen. We lopen hier toch even wat sneller door. NYC is letterlijk en figuurlijk mijlenver verwijderd van ons Hengelo.

img_1828

We rusten even op een hoekje, drinken wat en kijken mensen. Waar zouden die mensen allemaal werken? Ik vind het intrigerend. We lopen langs st Patricks Cathedral, via Rockefeller Plaza naar het hotel. Onderweg komen we langs Jimmy Fallon en de NBC Studio’s.

Het gebouw was te hoog om er helemaal op te krijgen!
Het gebouw was te hoog om er helemaal op te krijgen!

img_1843

img_1849

img_1847

En dan ziet mijn oog dit:

img_1850

 

TIM!!! Yo!! We halen 2 heerlijke koffie voor weinig en een donut. We realiseren ons dat we helemaal niet gegeten hebben vanavond. Maar we hebben geen trek, dus laten het erbij. Het hotel is weer in zicht en we zijn 20.000 stappen verder. Wat een bijzondere en indrukwekkende stad hebben we vandaag gezien.

We gaan even op de vide zitten. Ik moest nog wat doen en mailen voor mijn werk. Tot mijn oog viel op een stuk Hengelo’s industrieel erfgoed. Echt, hier, midden in New York City! Zei ik dat Hengelo mijlenver verwijderd was van NYC? Mwah. Wij houden het hier nog wel even uit!

dsc_1982

15 thoughts on “Ryan en Hanneke in de Grote Stad

 1. Wat een heerlijk blog, met een grote smile zit ik het te lezen. Maar jongens wat een stad hè….. ik kan me helemaal voorstellen hoe jullie je voelen in al dat stadsgeweld.
  Jullie hebben veel gezien, de stappen zijn niet voor niks gezet. Benieuwd of je kunt ontspannen als je morgenochtend de spieren voelt….

 2. Wat een leuk beschreven dag zo! Op deze manier is het echt meemaken iov meelezen! En wat zullen jullie een hoop miles hebben gelopen!

  Veel plezier vandaag weer!

 3. Geweldig wat een dag in alle opzichten, behalve Macy’s dan. Ik zit gewoon te grinniken! Doe nog maar zo’n dag en verslag, have fun!

 4. Wat schrijf je toch heerlijk Hanneke! Leuk om jullie belevenissen weer mee te beleven, heel veel plezier samen!

 5. Heerlijk verhaal, het is net of ik met jullie mee loop (zonder pijnlijke voeten dan). Al een goede indruk van de stad zo. Veel plezier weer, ik kan niet wachten tot jullie weer op pad gaan!

 6. Wat een feest om weer met jullie mee te lezen. Ik zit hier in mijn uppie op de bank hard te lachen!!!
  Wat een shock he, New York. Al die drukte, lawaai en geurtjes, het was voor mij als geboren Amsterdammer al een shock. Maar het is een schitterende stad en ik wens jullie heel veel plezier daar!

 7. Als je bij de Macy’s niet slaagt dan heb ik er een hard hoofd in dat je een gouden greep zult doen. Probeer nu een grap te bedenken met kleur maar verder dan blauwtje lopen kom ik nog niet.

  Ik vind het heerlijk om mee te lezen. Het is ook zo’n lekkere stad!

 8. Wat een heerlijk verslag, kon niet wachten tot vanavond, zit dit sneaky op mijn werk te lezen 😉
  Wat een bizarre stad he. En zulke mooie gebouwen zoals Central Station. Alleen al al die straten verkennen is heerlijk. Bryant Park vond ik super leuk, al die mensen die daar gewoon lekker zitten te lezen midden in de drukte.
  En moest lachen om het richtingsgevoel, heb daar zelf continu met Google maps rondgelopen, heb een richtingsgevoel van een goudvis, dus heel herkenbaar! Veel plezier weer!

 9. WAt een heerlijk blog…..heerlijk om te lezen dat er toch nog mensen zijn die zelfspot hebben!! Ik kan me zo goed voorstellen dat je je verloopt in die urban jungle….jullie uit Hengelo ik uit Limburg hahahahaha.
  Have fun guys!!

 10. Sjouw je maar lam inderdaad. Dat is de grote stad. Maar jullie vermaken je wel. Leuk geschreven

 11. Wat een geweldige stad! Ik loop in gedachten gewoon met jullie mee. Best warm nog 29gr voor september, net als hier, alles in de war. Veel plezier met ontdekken vandaag !

 12. Lopen lopen en lopen maar je ziet wel wat al is het sommige dingen dubbel maar gewoon te leuk. Ook weer top om te lezen

 13. Mooi rondje om mee te beginnen…ik geloof dat ik de gong voor de volgende ronde al gehoord heb;

 14. Geweldige dagen, ben weer bijgelezen !! En tja, I told you so !! Hahaha. Zie je, rustig aan doen, dat lukt niet in New York. Maar jullie hebben het geweldig !! En zelfs koffie bij Timmy !! En zelfs het blog moeten overslaan, zie ik. Geniet nou maar van de stad, en doe de blog later !!! Enjoy Enjoy Enjoy !!!

Reacties zijn gesloten.